In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 515 din data de 14 august 2013 a fost publicata Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.

Legea are ca obiect de reglementare punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind noul Cod de procedura penala, prin reglementarea situaţiilor tranzitorii rezultand din intrarea sa in vigoare, precum si prin punerea de acord a legislaţiei cu dispoziţiile acesteia.

Legea este structurata in patru titluri, dupa cum urmeaza:
- Titlul I – Dispozitii generale
Capitolul I – Obiectul reglementarii
Capitolul II – Dispozitii privind situatiile tranzitorii
- Titlul II – Dispoziţii privind modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale
- Titlul III – Dispoziţii de modificare si completare a Codului de procedura penala
- Titlul IV – Dispoziţii tranzitorii si finale.

Titlul I – cuprinde dispozitii generale privind aplicarea legii procesual penale, fiind stabilite reguli procedurale pentru rezolvarea situatiilor tranzitorii generate de intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala, in functie de stadiul in care se afla procesul penal la momentul intrarii in vigoare a noului Cod.
Cu titlu de principiu, se stabileste aplicarea imediata a legii procesuale noi tuturor proceselor si procedurilor penale aflate in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala.

Titlul II – modifica, prin raportare la noul Cod de procedura penala, legile in vigoare ce contin dispozitii procesual penale.

Titlul III – completeaza si modifica unele texte din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.

Titlul IV – stabileste data intrarii in vigoare a noii legi, precum si a Legii nr. 135/2010 privind noul Cod de procedura penala si abroga in mod expres Legea nr. 29/1968 privind Codul de procedura penala.

Astfel, Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala va intra in vigoare la data de 1 februarie 2014.

De asemenea, legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala va intra in vigoare la data de 1 februarie 2014.

De la data de 1 februarie 2014 se abroga Legea nr. 29/1968 privind Codul de procedura penala.

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top