Procurorii DNA fac perchezitii, marti dimineata, la doua cabinete notariale din Arad si la un ocol silvic din satul aradean Nadas care apartine familiei Colteu, cea care a castigat in instanta retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului, potrivit Mediafax. 


Actiunea anchetatorilor este coordonata de DNA - Serviciul teritorial Timisoara.

Conform unor surse judiciare, procurorii anticoruptie din Timisoara au suspiciuni cu privire la un dosar in care se vorbeste despre abuz in serviciu in ceea ce priveste restituirea satului Nadas din judetul Arad.

Perchezitiile de marti dimineata au loc la doua cabinete notariale din municipiul Arad, precum si la un ocol silvic din satul Nadas care apartine familiei Coltau, cea care a castigat in instanta retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.

In 2006, Judecatoria Ineu a admis o plangere a sotilor Viorica si Mihai Colteu prin care se cerea anularea unor hotarari din 2005 ale Comisiei judetene si Comisiei locale Taut pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor. Instanta a dispus reconstituirea in favoarea reclamantilor a dreptului de proprietate in natura pentru suprafata totala de 8.762 hectare de teren si padure, impreuna cu cladirile sau alte constructii aflate pe acestea.

Initial, atat Comisia locala Taut, cat si Comisia judeteana Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privata formulata de sotii Colteu.

Impotriva sentintei Judecatoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeteana si Directia Silvica Arad, iar actiunea a fost admisa de Tribunalul Arad, care motiva ca reclamantii Viorica si Mihai Colteu, prin Mairovitz Ecaterina (de la care au beneficiat de certificatul de mostenitori), nu au calitatea de persoane indreptatite sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate, intrucat nu au vocatie succesorala.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestatie in anulare formulata de sotii Colteu, devenind valabila si irevocabila sentinta nr. 657/2006 a Judecatoriei Ineu.

Astfel, in 2009, sotii Colteu au reusit sa intabuleze suprafata dobandita in Cartea Funciara, adica tot extravilanul satului Nadas, cu 1.200 de locuitori.

In 2012, fiica improprietaritilor, Simona Ilies, declara ca parintii sai au obtinut dreptul de proprietate prin mostenire de la o vecina, o batrana evreica, Ecaterina Mairovitz, care a murit la varsta de 93 de ani.

In noiembrie 2012, neintelegerile dintre unii localnici si familia Colteu au culminat in momentul punerii in aplicare a unei sentinte de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru sustinerea celor care locuiau in gospodaria ce urma sa fie evacuata.

Familia Colteu a mers atunci cu un buldozer pe o pasune unde exista un adapost pentru ciobani si animale, intentionand evacuarea terenului. Jandarmii si politistii au intervenit pentru a se evita conflictele intre parti, iar evacuarile nu au fost puse in practica.

Localnicii au sustinut, de-a lungul proceselor, ca jumatate din suprafetele obtinute de Colteu intrasera in proprietatea satenilor din Nadas in urma reformelor agrare de dinainte de 1918, din timpul Imperiului Austro-Ungar si in urma reformei agrare din anul 1921.

In februarie 2013, Prefectura Arad, Directia Silvica si o parte dintre localnici s-au adresat Judecatoriei Ineu, cerand revizuirea sentintei din 2006, satenii afirmand ca au intrat in posesia unor documente de arhiva care ar demonstra ca familia Colteu nu ar fi trebuit sa obtina terenurile. "Aici vorbim de inscrisuri care arata atat ca mostenitorul de drept al terenurilor era o alta persoana decat cea stabilita de instanta si care a transmis ulterior, prin mostenire, drepturile litigioase familiei Colteu, cat si faptul ca suprafetele atribuite prin sentinta sunt mult mai mari decat cele din documente", declara avocatul Stelian Lupu.

Instanta a respins solicitarea cateva luni mai tarziu, dar s-a declarat recurs, care a fost respins in septembrie 2013.

O luna mai tarziu, Prefectura Arad a depus la Judecatoria Ineu o noua cerere de revizuire a sentintei din 2006, afirmandu-se ca exista probe noi in acest caz. "Cererea de revizuire are la baza noi probe care ar putea determina revizuirea sentintei, alte probe decat cele pe care s-a intemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsa de instantele de judecata", declara purtatorul de cuvant al Prefecturii, Lucian Cozma.

In 28 octombrie 2013, Prefectura anunta ca a depus la ICCJ o cerere de stramutare a procesului privind revizuirea sentintei. Cererea a fost aprobata, procesul fiind pe rol la Judecatoria Fagaras.

 

Sursa: hotnews.ro

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top