Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este inadmisibilă o acţiune în constatarea beneficiului unei perioade de graţie de 1 an rezultând dintr-un contract de credit.

In motivarea deciziei, ICCJ afirma ca, pe aceasta cale reclamantul ar obţine amânarea cu un an a plăţii dobânzii şi ar eluda astfel dispoziţiile art. 111 C. proc. civ. (art. 35 NCPC) obţinând un rezultat care numai pe calea unei acţiuni în realizare l-ar fi putut obţine.

Înalta Curte a precizat că în ipoteza în care banca ar fi fost în culpă, reclamantul avea deschisă acţiunea întemeiată pe răspunderea contractuală, putând să îşi exercite procedural dreptul subiectiv pretins, prin indicarea ca temei juridic a contractului de credit semnat şi însuşit de părţi şi solicitarea de a obliga banca să stopeze dobânzile solicitate în cadrul perioadei de graţie de 1 an, întrucât nu s-ar fi respectat contractul de credit.

Decizia nr. 838 din 23 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în constatare

Sursa: juridice.ro

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top